Afla conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o pudra!

Produsele cosmetice pentru machiaj sint preparate destinate a colora si a da stralucire tenului, scotind in evidenta partile frumoase si mascind imperfectiunile.
Astazi folosirea acestora a devenit o moda, iar vechile pareri cu privire la actiunea nociva a fardurilor au fost indepartate. Folosirea lor rationala, in functie de natura tenului si respectarea unor reguli de igiena in sensul unei curatiri perfecte in fiecare seara pentru indepartarea urmelor de fard, inlatura consecintele ulterioare neplacute.
Aplicarea fardurilor nu trebuie facuta la intimplare, fiind nevoie de insusirea unei indeminari speciale si de mult bun gust .

PUDRELE

Aceste preparate, alaturi de creme, sint cele mai folosite produse cosmetice si sint amestecuri sub forma de praf fin, impalpabil, de nuante diferite, destinate aplicarii pe obraz. Denumirea lor vine de la cuvintul francez „poudre — praf.

Rolul pudrelor

Rolul pudrei este de a imprima pielii un aspect neted, dindu-i o anumita catifelare, de a masca micile imperfectiuni vizibile, ridurile, luciul datorit transpiratiei sau grasimilor pielii ori datorit unor creme folosite in mod curent. Pudra apara pielea de impuritatile care se lipesc usor, mai ales de tenul gras, si o protejeaza impotriva diferitelor agresiuni ale mediului extern, ca: praf, vint, frig si caldura excesiva, formind un strat izolator.
Pudrele calmeaza pielea iritata si au un efect decongestiv. De aceea, femeile le folosesc adesea in urma epilarilor, iar barbatii pentru calmarea rosetii, dupa barbierit.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o pudra

O pudra de fata de buna calitate trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:
— sa fie omogena si sa contina particule fine;
— sa fie inofensiva, adica sa nu contina substante toxice, vatamatoare;
— sa posede capacitate de acoperire. Aceasta proprietate este absci. necesara deoarece o pudra de fata trebuie sa mascheze diverse defecte pielii. in acest scop in compozitia pudrelor intra oxidul de titan, oxidul 6e zinc, caolinul, oxidul de magneziu;
— sa aiba capacitate de absorbtie. Pudra trebuie sa absoarba secretii!- prea abundente ale glandelor sebacee si sudoripare. Substantele care – folosesc pentru proprietatile lor absorbante sint caolinul, amidonul, carbc- natul de calciu, carbonatul de magneziu etc.;
— sa fie aderenta (sa aiba capacitate de adezivitate).
Pentru marirea aderentei pudrelor se folosesc talcul, sapunurile metalice ale acidului stearic ca stearatul de zinc si de magneziu, alcoolul cetilic sa . stearilic etc.;
— sa aiba capacitatea de a imprima tenului luminozitate si stralucire (un aspect catifelat, neted). in acest scop se pot folosi carbonatul de calciu, amidonul si altele;
— sa aiba efecte calmante, decongestive.
— sa se conserve bine.

Substante folosite la prepararea pudrelor

De obicei se foloseste un amestec de substante pentru a raspunde conditiilor care se cer pentru obtinerea unei pudre de calitate superioara. Ca substante de baza se utilizeaza produse care constituie corpul pudrei si in care se incorporeaza colorantii si parfumurile. Ele trebuie alese si dozate astfel incit sa corespunda scopului urmarit.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *