Toate femeile au obligatia de a-si ingriji corect mainile, indiferent de locul si conditiile in care lucreaza.
Spalatul mainilor
Spalatul mainilor se va efectua cu apa calda si sapun de calitate buna, eventual cu adaos de grasimi. Cu spuma formata cu peria de unghii se va freca bine mina, indepartindu-se in felul acesta si murdaria de sub unghii. Se clatesc apoi miinile bine cu apa rece, se usuca si se ung cu creme speciale pentru miini sau cu lotiuni pe baza de glicerina. Daca avem epidermul fragil, nu trebuie sa facem abuz de spalat. Este suficient sa ne spalam miinile de citeva ori pe zi, cu exceptia cazului in care ocupatiile noastre impun ca aceasta operatie sa fie efectuata mai des. Dupa fiecare spalat se recomanda aplicarea unei creme adecvate.
Pielea mainilor este protejata?
In mod normal, pielea mainilor este protejata de un strat de sebum care formeaza „mantaua acida , ferind pielea de patrunderea microbilor. In cazul in care se folosesc detergenti, sapunuri alcaline, soda, la spalatul veselei sau al rufelor, pielea miinilor se usuca, devine rosie, se irita si isi pierde reactia normala, devenind vulnerabila. Pentru a evita asemenea neajunsuri, este necesar ca toate aceste substante — care de fapt ne simplifica mult munca in gospodarie — sa fie utilizate cu anumite precautii. in acest scop, inainte de a incepe munca in gospodarie este bine sa ne ungem miinile cu o crema pe baza de siliconi care formeaza o pelicula, un fel de manusi invizibile sau se recomanda sa purtam manusi de cauciuc. Daca nu este necesara inmuirea mainilor in lichide, o pereche de manusi de bumbac este suficienta, ingalbenirea degetelor la curatatul legumelor se poate evita, udandu-se in prealabil cu otet care trebuie lasat sa se usuce bine. Daca mainile s-au patat, le vom frictiona cu un rest de coaja de lamaie, cu zeama de lamaie sau cu apa oxigenata.
Dupa spalatul rufelor sau al vaselor, daca am folosit soda, sapunuri sau alcaline, vom clati mainile in apa cu otet sau le vom frictiona cu glicerina amestecata cu zeama de lamaie, deoarece in felul acesta se restabileste reactia acida a pielii.
Anumite mirosuri de alimente, ca de exemplu cel de peste, pot fi indepartate prin frecarea pielii cu un cartof crud, proaspat taiat, sau cu otet de 9°. Negreala va fi indepartata cu o solutie de sare de lamiie. Daca am lucrat cu grasimi, se va adauga in apa de spalat o lingurita de bicarbonat de sodiu.
Mainile rosii, aspre, crapate
Mainile rosii, aspre, crapate se vor introduce timp de 20 de minute in ulei (preferabil de germene de porumb) usor incalzit, dupa care se va efectua un masaj pentru patrunderea uleiului in piele. O alta metoda consta in ungerea miinilor cu o crema continind vitamina A si purtarea in cursul noptii a unor manusi de bumbac, procedeu care permite cremei sa actioneze in mod eficace asupra pielii.
La 1—2 saptamini se recomanda sa facem mainilor, timp de 10—15 minute, o baie calduta de fiertura de tarite de griu care curata si inmoaie pielea.
Mainile rosii, datorita unei defectuoase circulatii a singelui, trebuie tratate cu bai alternative calde si reci, apoi masate cu o crema continind vitamina A.
Albirea mainilor
Albirea mainilor se poate obtine si prin folosirea glicerinei amestecata cu apa oxigenata sau a 20 g glicerina amestecata cu 2 g amoniac lichid ori prin ungerea miinilor cu o crema de albit. De asemenea, se poate utiliza o crema preparata din glicerolat de amidon 50 g, la care am adaugat 5 g oxid de zinc si 5 g tinctura de benzoe.
Mainile umede
Mainile umede se constata indeosebi la femei, din cauza unei transpiratii excesive. Jena pe care o resimte persoana cu miinile umede creeaza o stare de nervozitate care are drept urmare o crestere a secretiei, in cazuri mai usoare se pot obtine ameliorari prin spalarea miinilor de citeva ori pe zi cu apa in care am dizolvat alaun, apoi frecarea palmelor cu alcool sau frecarea miinilor cu un amestec de zeama de lamiie si alcool. in cazuri mai rebele se recurge la folosirea unor solutii preparate din formol 15 g, apa 100 g si apoi la pudrarea miinilor de 2—3 ori pe zi cu urmatorul amestec :
- Licopodiu 20 g
- Tanin 20 g
- Oxid de zinc 20 g
- Talc 40 g
Noaptea se recomanda sa dormim cu manusi in care s-a presarat din pudra indicata mai sus.Spalatul mainilor este recomandabil sa se faca cu un sapun dezodorizant. Se vor frictiona miinile cu alcool camforat. Se pot de asemenea badijona cu solutii de permanganat, tanin, alaun.
Pielea mainilor ingrosata
Daca pielea miinilor este ingrosata, se inmoaie locurile respective in apa calda (eventual bai alternative) si se freaca cu piatra ponce.
Petele rebele de pe maini
Petele rebele de pe miini apar o data cu virsta, datorita unor acumulari de pigment brun in straturile mai profunde ale epidermului. Ele pot fi atenuate prin folosirea cremelor decolorante cu bismut si mercur sau a cremelor cu perhidrol. in cazul in care nu obtinem rezultate bune, medicul dermatolog va hotari daca se poate face un peeling, daca este necesara zapada carbonica sau se pot trata cu acid tricloracetic.
Crema de maini cocos si vanilie
Descriere produs
Bucură-te de armonia unică dintre aroma de nucă de cocos și vanilie. Formula sa ușoară, îmbogățită cu unt de shea se absoarbe rapid în piele, iar mâinile tale vor fi hidratate și catifelate. Ideală pentru uz zilnic.
Instrucţiuni de utilizare
Aplică direct pe pielea curată și uscată. Atenție: A se utiliza doar pentru uz extern. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.