Igiena corpului tau PARTEA I

Pielea fiind un organ de secretie, absorbtie si respiratie, trebuie intretinuta in perfecta stare de curatenie pentru a-si putea indeplini functiunile sale indispensabile Sanatatii. A te spala zilnic este foarte normal. Aceasta nu inseamna ca zilnic trebuie sa facem bai calde sau o sapunire integrala a corpului, caci abuzul de sapun indeparteaza de pe piele asa-numita „manta acida care are un rol hotaritor de protectie a pielii impotriva patrunderii agentilor patogeni.

BĂILE

Baile sunt indicate a fi efectuate de 2—3 ori pe saptamina. Vara sunt indicate dusurile zilnice.
In alegerea sapunului, vom avea in vedere natura pielii corpului si sensibilitatea ei.

Pentru pielea uscata sau usor iritata

Pentru pielea uscata sau usor iritata sint recomandate sapunurile continind substante grase, de exemplu lanolina. Pentru pielea normala si sanatoasa, se pot folosi sapunurile de toaleta obisnuite.
In seboreea pielii sunt folosite sapunurile cu sulf sau borax. In diferite afectiuni si la recomandarea medicului se pot intrebuinta sapunuri cu ihtiol, gudron sau gudron + sulf.
Pentru baie sunt folosite anumite produse in compozitia carora intra extracte de plante, unele saruri acide si alcaline, uleiuri eterice, detergenti, emulgatori, parfumuri etc.
Actiunea acestor produse este de a imbunatati calitatea apei de spalare (cind este prea dura) si de a stimula functiile pielii prin actiunea lor astrin- genta, tonica, invioratoare.
Peria moale sau o manusa speciala sint recomandate pentru periatul uscat, inainte de a face dusul.
Factorul important al unei bai il constituie temperatura apei. Baile prea calde, pe care le fac unele persoane in scopul de a slabi, sint periculoase,
obosesc inima, slabesc organismul. Temperatura indicata este de 37°, iar durata lor sa fie intre 10—20 minute.
Se recomanda ca intrarea in baie sa nu se faca brusc mai ales daca apa este calda.

Dupa baie…

Dupa baie, pielea va fi frictionata cu un servet uscat ceea ce stimuleaza circulatia sanguina.’ Dupa aceasta operatie se poate aplica, pe tot corpul sau numai pe acele zone care prezinta o tendinta mai mare de uscare, o crema sau o emulsie hidratanta.
Dusul de seara, ca si baia au efecte calmante dupa cum dimineata dusul caldut, urmat pe cit posibil de un dus mai rece invioreaza corpul. Dusul sau baia nu trebuie facute imediat dupa masa, fiind necesar sa treaca citeva ore (2—3 ore) in special dupa masa principala. Pentru calmarea tensiunii nervoase, se recomanda sa lasam sa curga apa calduta, timp de citeva minute de-a lungul coloanei vertebrale, apoi pe ceafa.

Ce putem adauga?

In apa de baie, pentru inmuierea pielii, se pot adauga tarite de griu (intr-un saculet de tifon), flori de musetel pentru proprietatile lor dezinfectante si antiinflamatoare, iar pentru actiunea tonifianta, sunatoare, levantica, menta, salvie etc. Din aceste plante se prepara o infuzie (1—2 litri) care se strecoara si se adauga in apa pentru baie.
Industria cosmetica prepara numeroase produse pentru baie care au rolul de a:
— deduriza apa prea calcaroasa;
— mari capacitatea de curatire a apei;
— stimula functiile pielii;
— inmuia pielea;
— relaxa organismul;
— parfuma apa.

Baile de abur

Datorita transpiratiei abundente pe care o provoaca, ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
Dupa baia de abur, se vor efectua dusuri — nu prea reci — in vederea calirii organismului. Baia, de abur nu poate fi efectuata in orice perioada, fiind necesar avizul medicului. in unele afectiuni ele sint chiar contraindicate.

Baile spumoase

sunt folosite atat pentru curatirea pielii, cit si pentru relaxarea organismului. In spuma din baie se sta in repaus timp de 10 minute, dupa care se maseaza bine corpul, apoi se clateste cu apa obisnuita.

Baile Sauna

sunt originare din Finlanda; In limba finlandeza, sauna inseamna asudare. In Finlanda sint construite instalatii speciale pentru acest fel de bai. Baia „Sauna” este o baie de aer uscat, fierbinte. intr-o camera sint instalate sobe prevazute cu pietre speciale care raspindesc o caldura de 70—110°. Pe aceste pietre se arunca stropi de apa, care emana o anumita cantitate de vapori, atit cit este necesar ca sa intretina un minimum de umiditate.

Camera este prevazuta si cu trepte de lemn, pe care cei ce fac baie se pot aseza sau culca. Durata baii este de 10—15 minute, dupa care se face un dus caldut, urmat de o jumatate de ora de relaxare. Se face apoi un ultim dus si o frictiune stimulanta cu manusa de baie. Pentru acest gen de bai este necesar avizul medicului, deoarece persoanele suferinde de tuberculoza acuta, boli infectioase, hipertensiune, tulburari circulatorii etc. nu le pot practica.
Prin sudatiile repetate, corpul pierde din greutate, dar „Sauna” nu constituie o metoda pentru slabire. Baile Sauna sint indicate persoanelor care transpira prea mult, persoanelor care sufera de acnee sau a caror piele emana un miros natural neplacut.
O baie calmanta se poate obtine introducind in apa un saculet cu floare de tei. Cand se urmareste un efect emolient, teiul se poate inlocui cu tarite sau amidon de griu (0,5 kg la o baie).Se mai pot folosi: musetelul pentru actiunea sa antinflamatoare si dezinfectanta; salvia, coada soricelului, izma, levantica, arnica, malva — ca atare sau in amestec, sub forma de infuzie concentrata, care se toarna in cada. Sint recomandate de asemenea baile cu coaja de stejar sau ace de conifere, cind pielea este iritata. Baile cu esenta de brad au efecte calmante si stimulative.

Pentru slabit se recomanda baile caldute cu sare (1 kg sare la o cada de apa).
Dupa baie se face un dus cald, se inveleste corpul cu o patura, se transpira timp de jumatate de ora, apoi se face un dus caldut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *