Tipurile de rame de ochelari in functie de forma obrazului

Se poate spune ca ochii sint oglinda caracterului si a sanatatii, un bun de nepretuit caruia trebuie sa-i acordam o grija deosebita. Deoarece prin ei cunoastem farmecul vietii este necesar sa-i lasam sa se odihneasca atunci cind sint obositi, sa-i ingrijim cind sint congestionati, sa-i aparam de influentele negative ale factorilor naturali, adica, in general, sa nu-i lasam niciodata in suferinta.

Expresia ochilor este o conditie esentiala a tineretii obrazului. Oricit de ingrijit va fi acesta, el va aparea obosit si imbatrinit, daca ochii sint incercanati, pleoapele sint inrosite sau prezinta pungi, riduri etc.

Expresia ochilor da expresie figurii si totodata intregii noastre fiinte. Ea nu poate fi modificata numai prin diverse artificii, machiajul lor avind numai rolul de a obtine, prin jocuri de umbre si culori, un aspect care sa ne avantajeze si sa fie favorabil privirii.

O viata echilibrata, o sanatate buna, o inteligenta vie, se reflecta deseori in expresia ochilor, de aceea trebuie sa le acordam zilnic o ingrijire deosebita si perseverenta. Pierderea noptilor, fumatul irational, cafeaua in exces, incaperile neaerisite sunt dusmanii ochilor nostri.

OCHII Șl SOARELE

Ochelarii de soare

In cadrul masurilor preventive, urmarind apararea vederii de influenta prea puternica a razelor solare, lumina prea puternica obosind ochii, am considerat necesar a prezenta in mod deosebit problema ochelarilor de soare, care trebuie sa depaseasca exigentele modei si sa priveasca numai aspectele legate de sanatate.

A purta ochelari de soare este o masura de protectie absolut necesara, trebuind sa indeplineasca insa anumite conditii:

— o calitate superioara a sticlei, care sa absoarba radiatiile nocive si sa nu dauneze ochilor. Culoarea sticlelor are o importanta deosebita. Se pare ca verdele este culoarea cea mai protectoare, recomandindu-se in orice caz evitarea culorilor rosiatice, violete sau mov.

Rama sa fie in concordanta cu forma obrazului si nu cu moda, forma si culoarea lor trebuie sa echilibreze linia fetei, trebuie sa-i accentueze calitatile si sa-i micsoreze defectele.

Tipurile de rame in functie de forma obrazului

Rama cu linia oblica, cu colturile indreptate spre timple, corespunde unui obraz rotund. Rama va depasi pometii, evitind astfel impresia de cerc .

Rama dreapta, pentru obrazul patrat, va urma linia sprincenelor, fiind usor rotunjita spre timple. Rama ovala fara unghiuri ascutite se recomanda pentru un obraz largit la partea superioara, cu forma triunghiulara. in acest caz nu va mai iesi in evidenta largimea pometilor

Pentru obrazul oval se recomanda rama de orice forma, fara a fi insa prea extravaganta, pentru a nu dauna aspectului obrazului.

Culoarea ramelor se poate alege in concordanta cu cea a ochilor, a parului, a pielii. Desigur ca recomandarile ce le facem nu sint universal valabile, existind destule particularitati ale fiecaruia dintre noi in materie de sensibilitate fata de contrastele de lumina si culori. Depinde de gust uneori si de personalitatea fiecaruia. De preferinta ele ar fi:

— ramele de culoare inchisa pentru blonde si roscate

— ramele de culoare mai deschisa pentru brunete

Fotofobia

La lumina puternica, unele persoane prezinta o senzatie dureroasa a ochilor, insotita de lacrimare. Purtarea ochelarilor colorati este o necesitate. Persoanele blonde, depigmentate, cu diverse afectiuni oculare netratate etc. sufera in special de fotofobie.

Ochelarii de vedere

In special dupa 40 de ani, ochelarii de vedere devin un imperativ, de care nu ne putem lipsi, oricit de complexati am fi. Aminarea purtarii lor este in dauna sanatatii noastre, afectand in primul rind aspectul estetic prin formarea ridurilor. Daca totusi exista reticente — in a purta ochelari de vedere — care va sint absolut necesari, tehnica moderna a creat lentilele de contact. Sa nu neglijam de asemenea sa corijam vederea copiilor nostri daca acestia prezinta dificultati la vedere cind sint inca mici. Catre virsta de 6 ani, copilul va fi prezentat la m,edic, pentru a-i face corecturile necesare si a-i asigura o vedere normal?

Gimnastica ochilor consta intr-o serie de miscari a caror eficienta a fost constatata, dat fiind ca pleoapele au proprietatea de a se contracta sau relaxa dupa dorinta noastra. Pentru ochii obositi indicam citeva exercitii:

  • — ridicam privirea, apoi o coborim lent, capul raminind in pozitie nemiscata;
  • — miscari circulare ale globilor oculari, respectiv ducerea privirii in stinga, apoi in dreapta, apoi in toate directiile rotind usor ochii (globii oculari);
  • — miscari stinga-dreapta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *