Baia de tărîțe
Se confecționează din tifon un săculeț care se umple cu tărîțe (1/2 kg tărîțe pentru o baie). Săculețul se atârnă de robinetul băii în așa fel ca apa să poată curge peste el în cada umplută pînă la jumătate cu apă și la o tem-peratură nu prea mare. Are un efect calmant și emolient pentru pielea sen-sibilă.
Baia cu sare
250—500 g sare de bucătărie dizolvată în 3 litri apă, se adaugă în apa din cadă care trebuie să fie în jur de 30°. Baie reconfortantă, indicată în special pentru picioare.
Baia cu frunze de nuc
Fierbem timp de 10—15 minute, 450 g foi de nuc în 3 litri apă. Cu lichi-dul obținut se face o baie caldă la picioare după care se clătesc picioarele cu apă la temperatura camerei. Indicată contra picioarelor umflate.
Baia de muștar
100—300 g făină de muștar la o baie. Activează circulația periferică (mîini, picioare).
Baia de flori de tei
500 g flori de tei se fierb în 2 kg apă, într-un săculeț, sau libere, apoi se strecoară. Soluția respectivă se toarnă în baie, care va dura 1/2 de oră. După baie se recomandă fricționarea corpului. Indicată ca tonic nervin.
Baia de scrobeală pentru copiii cu pielea sensibilă.
200—300 g amidon de grîu sau de cartofi, se pun la macerat în 10 litri apă, timp de 10—14 ore. Peste masa formată din scrobeala respectivă, se adaugă 4—5 litri apă caldă (60—70°) și se toarnă întreaga cantitate în baia copilului.
Baia Sauna — metodă finlandeză reprezentând o baie de sudație.
Fa se poate face și la domiciliu, dacă se urmărește numai o ședință de sudație, urmată de un duș și de cel puțin 1/2 oră de relaxare. Recomandabil ar fi ca baia să fie urmată de un masaj corporal, care, în afară de alte bene-ficii, contribuie la odihna organismului.